Защо кастриране?

Оставено на свобода, женското куче може да има две котила годишно.

Така че всяка кастрация на женско куче предотвратява раждането на приблизително 35-40 нежелани кученца.

Освен свързаните с това здравословни и финансови ползи, кастрацията може също да повлияе на поведението на кучето по положителен начин. Кастрирането може да бъде полезно и при обучение, тъй като кастрираните кучета са потенциално по-малко разсейвани от други кучета. Това може да бъде полезно за собствениците, когато обучават кучетата си, като им помага да бъдат по-фокусирани и добре държани, особено когато са навън.

Кастрация

Нашата мисия е да създадем по-добро утре за всяко животно, което срещаме. То може да започне със спасяването му и да приключи, когато нашите животни намерят отговорни и любящи стопани в деня на осиновяването.

Какво е кастрация?

Кастрацията е общият термин, използван за хирургично отстраняване на репродуктивните органи както при мъжки, така и при женски кучета.

Кастрацията на женски кучета обикновено включва овариохистеректомия, известна още като операция „кастриране“. Това включва отстраняване на яйчниците и матката. Понякога вместо това се извършва овариектомия, която включва само отстраняване на яйчниците, а не на матката.

Кастрацията на мъжки кучета включва отстраняване на тестисите.

Защо трябва да кастрирам кучето си?

Искаме да подчертам важността на кастрацията на вашето куче и защо това е толкова полезно както за вас, вашето куче, така и за хуманното отношение към кучетата като цяло. Ние наистина вярваме, че е по-добре да се кастрира и бихме насърчили всеки собственик на куче да говори с регистриран ветеринар за кастрирането на кучето си.

Ползи от кастрацията!

„Animal Help Mezdra“ насърчава всеки потенциален собственик на куче да вземе предвид всички здравословни, поведенчески и финансови фактори, свързани с кастрацията, преди да поеме ангажимент да отглежда куче за цял живот. Първо мислете, след това действайте!

Ползи за здравето

Финансови ползи

Други ползи

Ползи за здравето

Кастрацията често може да има положително влияние върху определени аспекти от здравето на вашето куче и може да помогне за предотвратяване на някои животозастрашаващи заболявания.

Женските кучета могат да развият бактериални инфекции на матката, известни като пиометра и вероятността индивид да се зарази с тази инфекция се увеличава, когато кучето остарява и преживява повече сезони на разгонване, но може да се види и при млади кучета. Това е много сериозна инфекция и обикновено изисква спешна операция по кастрация и медицинска стабилизация. Ако не се лекува навреме, може да бъде фатално. Кастрацията напълно премахва риска от женско куче да развие пиометра.

Някои доказателства сочат, че кастрацията може да намали вероятността при женското куче да развие тумори на млечната жлеза, които могат да бъдат злокачествени и за съжаление понякога дори фатални. Доказателствата сочат, че колкото по-рано в живота е кастрирано женското куче, толкова по-малко е вероятно тя да развие тумори на млечната жлеза.

Кастрирането на вашето женско куче ще означава, че то вече няма периоди на разгонване, които обикновено се случват два пъти годишно и продължават приблизително 3 седмици. Те могат да представляват практически предизвикателства по отношение на гледането, например, необходимостта да я държите далеч от всякакви некастрирани мъжки кучета, които ще бъдат много заинтересовани да се чифтосват с нея през това време, което може да доведе до случайна бременност.

Съществуват и рискове, свързани с бременността и раждането. Затрудненото раждане може да бъде усложнение за всяка порода, но е по-често срещано при малките породи кучета. Възпрепятстваното раждане може да бъде фатално, ако ветеринарната помощ не се потърси навреме и понякога се налага спешно цезарово сечение.

Туморите на тестисите са доста чести при некастрирани мъжки кучета и точно като женските тумори на млечната жлеза, те могат да бъдат ракови. Кастрацията напълно премахва този риск.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е често срещано заболяване на кучешката простата. Простатата се увеличава под влияние на тестостерона и може да доведе до затруднения при уриниране или дефекация.

Финансови ползи

Обмислянето на разходите за кастриране на вашето куче, както и на общото здравеопазване, преди да приемете куче в семейството си, не може да бъде подценено.

Въпреки че разходите за операция по кастрация може да изглеждат прекалено обременяващи, в дългосрочен план това е много по-изгодно от отглеждането на неочаквано кучило малки! Освен денонощното време, необходимо за грижите за кученцата през първите им няколко седмици, котилото кученца може да се окаже много скъпо. Като се имат предвид всички разходи, свързани само с ветеринаря, например, микрочипирането им, ваксинирането и обезпаразитяване, медицинските разходи могат драстично да се увеличат.

Всякакви усложнения с бременността на кучето или по време на раждането ще доведат до още по-голямо финансово бреме върху вас, в допълнение към повишения стрес и разстройство и за двама ви. По-често усложненията, които възникват по време на бременност и раждане, могат да бъдат животозастрашаващи за майката и изключително скъпи, нещо, на което трябва да се обърне голямо внимание, когато решавате дали да кастрирате или не.

Ще има и големи финансови разходи, свързани с лечението на всякакви инфекции или заболявания, които вашето куче може да получи, ако не е кастрирано. Много от рисковете за здравето, споменати по-рано, могат да струват доста скъпо.

Други ползи

Безконтролното разможаване на домашни кучета води до това хиляди от тях да се озовават в приюти всяка в страната. Това подчертава тревожния проблем, пред който е изправена всяка община, заради хората, които поемат отговорността да притежават куче, без да мислят за всички аспекти на отговорното притежание на кучета, от които кастрацията играе голяма роля. Единственият начин обществото да допринесе за намаляване на броя на нежеланите кучета в България е да гарантира, че кучето им няма непланирани кученца.

Топ 5 причини за кастрация

„Animal Help Mezdra“ насърчава кастрацията като най-ефективния метод за хуманен контрол на нежеланата популация от кучета.
1

Помага за намаляване на пренаселеността на домашните животни. Повечето страни имат излишък от домашни любимци и са принудени да евтаназират или да пренебрегнат страданието на животните.

2

Кастрацията на вашата котка или куче ще увеличи шансовете им за по-дълъг и по-здравословен живот. Кастрацията на вашия кучешки приятел ще удължи живота му средно с 1 до 3 години, котките - с 3 до 5 години. Кастрираните животни имат много нисък или никакъв риск от тумори/рак на млечната жлеза, рак на простатата, перианални тумори, пиометрия и рак на матката, яйчниците и тестисите.

3

Нежеланите животни биват изхвърляни по улиците, умират от глад, жажда, нямат подслон и къде да се скрият в студените и много горещи дни. Те всекидневно биват подлагани на тормоз, биват тровени, убивани, газени и се извършват всякакъв вид посегателства срещу тях.

4

Кастрацията на вашата котка/куче я/го прави по-добър домашен любимец, намалявайки желанието му да се скита и намалява риска от заразяване или нараняване, докато бродят. Проучванията показват, че до 85% от кучетата, ударени от автомобили, не са кастрирани. Доказано е, че некастрираните мъжки котки, живеещи навън, живеят средно по-малко от две години.

5

Улавянето, задържането и кастрацията на нежелани животни струва на данъкоплатците и неправителствените организации скъпо. Ние се стремим да подчертаем ползите от кастрацията, като дългосрочна сигурност за собствениците на домашни любимци, както и ползите за здравето на животните. Кастрацията също помага да се предотврати раждането на непланирани и нежелани котила, което оказва допълнителен натиск върху организациите за хуманно отношение към животните.