Съвети за осиновители

Преди да осиновите куче, има някои важни стъпки, които трябва да предприемете и въпроси, които да си зададете, за да сте сигурни, че сте готови. От това да знаете как да изберете правилното куче, до това да сте въоръжени с информацията, от която се нуждаете, за да развиете хармонични отношения с новото си куче. Тези съвети ще ви помогнат да се подготвите да станете водач на вашата глутница от първия ден!

Осиновяването на куче от приют е отговорно решение за любителите на животните и семействата, които търсят приятел за цял живот. Приютите в България приемат хиляди животни всяка година. Осиновявайки от там, вие не само спасявате живот, а и помагате да се освободи място за ново куче.

Неща, които да обмислите преди да осиновите куче

Нашата мисия е да създадем по-добро утре за всяко животно, което срещаме.

Поради повишеното качество на грижите, храненето и други фактори, продължителността на живота на кучетата е по-дълга, отколкото през предходните десетилетия.

Продължителността на живота често се определя от размера и породата.
Малки кучета: 15-16 години
Средни кучета: 10-13 години
Големи кучета: 7-8 години

Разбира се, кучета могат да надминат тези очаквания.

Ако имате други домашни любимци у дома, особено други кучета или котки, помислете добре, преди да осиновите. Бихте могли да получите полезни съвети как да изберете новото си куче и как бавно да ги въведете в домашната си среда, за да имате положителен резултат от осиновяването.

Ако имате деца, разберете историята кучето, което смятате да осиновите, разберете дали се разбира добре с деца. Някои кучета могат да бъдат плахи или да се страхуват от силни звуци и внезапни движения, а малките деца правят това постоянно.

Повечето приюти кастрират кучетата още при настаняването при тях.

За много кучета, дори малки кученца, преместването в нов дом може да бъде стресиращо. Въпреки всичките ни усилия, пребиваването в приюта може да бъде плашещо за кучетата, защото те са свикнали с друг начин на живот, било то в дом или на улицата.

Като цяло има едно добро правило, което трябва да следвате, когато донесете вкъщи ново куче. То е известно като правилото 3-3-3.

3 дни – През първите три дни кучето може да се чувства претоварено, уплашено или несигурно, да има нисък апетит, да спи много, да не му е удобно да показва истинската си личност и дори може да тества границите.

3 седмици – Те тепърва започват да се настаняват, показват по-голям комфорт, разучават новата си среда и нова рутина, отпускат бдителността си и показват истинското си аз. В някои случаи това е момента, в който някои проблеми с поведението могат да започнат да се появяват, защото кучето е по-спокойно и показва истинската си същност.

3 месеца – Обикновено тогава вече се чувстват удобно в новия си дом, показват доверие и връзки, придобили са чувство за сигурност и познават рутината в дома.

Информацията, включена тук, съдържа основни съображения, но не е изчерпателен списък на всички неща, за които трябва да помислите, преди да осиновите кученце или куче.

Отделете време да вземете решение

С всички очарователни „космати бебета“, които се нуждаят от домове, може да се изкушите да вземете бързо решение. Все пак ще бъде по-добре за бъдещия ви космат приятел, ако вложите много мисли в това. Например, в апартамент ли живеете, или къща с двор? Вашето семейство пътува ли много? Кой ще бъде там, за да гледа кучето ви, когато не сте вкъщи? Може ли то да пътува с вас? Другите членове на семейството искат ли ново куче, толкова много, колкото и вие?

Осиновяването означава да вземете вашето кученце от приют

Въпреки, че има много прекрасни кучета, които чакат в приютите някой да ги осинови, животновъдите и зоомагазините продължават да произвеждат и продават животни, само за да печелят пари. За всяко куче, закупено от зоомагазин или развъдник, куче на улицата бива убивано. Магазините за домашни любимци причиняват страдание на безброй кучета (и много други животни), така че вместо да купите животно, осиновете вашето кученце от приют.

Уверете се, че имате финансова възможност да се грижите за животно!

Кучетата изискват много грижи, които бързо могат да донесат големи разходи - посещения при ветеринар, нашийник и повод, кучешка храна, лакомства, играчки, подстригване ... и още.

Много е важно кучето да бъде и кастрирано

Всяка година хиляди животни се изхвърлят и голямата част от тях умират, само защото няма достатъчно добри домове за всички тях. Можете ли да си представите, ако сте били убити просто защото в света няма достатъчно място за вас? Единственият начин да помогнете и да спрете това, е да се уверите, че повече няма да се раждат нежелани кученца.

Чипирането на кучета е задължително!

Случват се злополуки и никога не знаете дали и кога кучето ви ще се изгуби или ще избяга. Ако вие не можете да намерите пътя си до дома, ще можете да извикате някого за помощ, но не е така с кучетата. Вземете каишка с подходящ етикет, който съдържа името на вашето куче и поне два телефонни номера на вас или някой друг член на вашето семейство. Микрочипирането (проста процедура, която ветеринарният лекар може да направи) е друг чудесен начин да се уверите, че кучето ви ще се прибере отново у дома, ако се изгуби!

Не забравяйте за ноктите на вашия космат приятел...

Ноктите на кучетата трябва да се подрязват редовно, за да не се чупят, да не се закачат за нещо, което може да ги нарани, или да станат толкова дълги, че да пречат на нормалното ходене . Ако ноктите на кучетата станат твърде дълги, това може да повлияе на походката им и дори нервната им система. Някои кучета мразят резането на ноктите, затова винаги можете да заведете кученцето си на ветеринар, който може да ги отреже.

… и козината!

Редовното разресване на кучетата помага за предотвратяване на неприятните сплъстявания и увеличава циркулацията на кожата, което я поддържа здрава! Прекарването на това време заедно също може да бъде приятно преживяване. Някои кученца се нуждаят от професионално подстригване, така че се информирайте колко често трябва да подстригвате вашия нов приятел. Кучетата всъщност не се нуждаят от къпане много често. Необходимо е само ако се търкалят в нещо миризливо или мръсно, така че не прекалявайте с шампоана - той може да изсуши кожата им и да премахне важни естествени масла, ако се използва твърде често.

Следете какво яде вашето куче

Някои храни, които са подходящи за консумация от хора, могат да бъдат отровни за кучетата. На първо място в списъка е шоколадът - но това не е всичко. Има много „човешки храни“, които също могат да бъдат вредни – като лук, грозде, стафиди, ядки макадамия и др. Също така е важно да храните вашето кученце с висококачествена кучешка храна и лакомства и внимавайте да не го прехранвате – затлъстяването (наднорменото тегло) причинява големи здравословни проблеми при кучетата и им причинява много неудобства.

Кучетата имат нужда от играчки и забавления.

Преди да осиновите куче, важно е да обезопасите дома си. Скрийте опасни предмети като химикали, електрически кабели и остри предмети. Но също така, приберете всичко, което може да се разглежда от вашето ново куче като играчка. Оставете много удобни за дъвчене играчки– те не обичат да им е скучно!

Кучетата също имат нужда от разходки!

Кучетата трябва да излязат на поне една дълга разходка всеки ден. Играйте игри като хвърляне и донасяне на играчки или криеница с вашия космат приятел, за да му помогнете да освободи част дивата му кучешка енергия. Много упражнения и чист въздух правят кученцето щастливо и, както се казва, „Умореното куче е добре възпитано куче“.

Започнете да обучавате новото си куче възможно най-скоро

Това е едно от основните правила. Ключът към това да имате щастливо куче е да поставите ясни правила и граници. Важно е да насочвате и поощрявате кученцето с положителни награди. Те ще повторят доброто поведение, ако бъдат похвалени за това - точно като човешките деца! И никога не ги заключвайте в клетка и не им крещете за „лошо поведение“ – това просто ще ги накара да се страхуват от вас. Кучетата не могат да знаят как искате да се държат, докато вие и вашето семейство не ги научите.

Предпазете ги от бълхи, кърлежи и вътрешни паразити

Това е особено важно от края на пролетта до есента, когато тези малки същества са най-често срещани. Купете продукти, които предпазват кучето от бълхи и кърлежи от вашия ветеринарен лекар. И не забравяйте за сърдечните паразити! Там, където има комари, обикновено можете да намерите дирофиларии - а заболяването от дирофилариоза може да убие кучето. За щастие превенцията на дирофилариоза е толкова проста, колкото да давате на кучето си месечно лекарство.

НИКОГА не оставяйте кучето си вързано на открито...

Оковано с вериги куче в снега…
Трудно е да си представим, че някой някога би могъл да остави кучето си само навън да страда, особено при лошо време, но за съжаление някои хора го правят. Това е жестоко и опасно. Ако познавате някой, който прави това, потърсете помощ и спасете кучето!

… и никога не оставяйте кучето си в колата!

Температурите в автомобилите могат да се повишат за броени минути - дори ако навън не е особено горещо. Ако видите куче, заключено в гореща кола, докладваите незабавно на полицията. Така можете да му спасите живота!

Подарете на кучешкия си приятел много любов

Не забравяйте, че животът на кучето е много по-кратък от живота на обикновения човек. Той минава бързо, така че бъдете най-добрият приятел на вашето кученце и показвайте любовта си всеки ден!

Въпроси които да обмислите преди да осиновите куче

Поздравления за решението ви да осиновите куче! Започвате прекрасна и възнаграждаваща връзка за цял живот. Тъй като осиновяването на нов домашен любимец идва с много промени както за него, така и за вас, ние съставихме списък, за да помогнем да направите прехода възможно най-плавен.

1. Имате ли други домашни любимци и как ще реагират на нов домашен любимец?

2. Вашето текущо местожителство подходящо ли е за домашния любимец, който обмисляте да осиновите?

3. Как социалният ви живот или работните ви задължения ще повлияят на способността ви да се грижите за домашен любимец?

4. Имате ли план кой ще се грижи за вашия домашен любимец по време на ваканции и/или служебно пътуване?

5. Какво мислят хората, с които живеете за осиновяване на домашен любимец в къщата?

6. Вие или друг член на семейството ви имате ли алергии към кучета или котки?

7. Вие или някой от членовете на вашето домакинство/семейство имате ли здравословни проблеми, които могат да бъдат засегнати от домашен любимец?

8. Какъв размер куче или вид животни са най-подходящи за настоящия ви начин на живот? (Можете да видите таблицата с размери на страницата с нашите кучета.)

9. Има ли напрежение в дома? Домашните любимци бързо улавят стреса в дома и това може да влоши здравословните и поведенческите им проблеми.

10. Има ли възрастен в семейството, който се е съгласил да бъде отговорен за грижите за домашния любимец?