Полезна Информация

Независимо дали току-що сте осиновили ново кученце или сте имали кучета през целия си живот, тук ще намерите съвети за грижа за кучета със сигурност ще има нещо, което не сте знаели - но трябва.

Знанието е сила. Научете колкото може повече за характера на вашето куче конкретно, както и за отглеждането, дресирането и живота с кучета като цяло. Колкото повече знаете, толкова по-уверени ще бъдете в осигуряването на сигурен и приятен дом за вашето куче.

Основна информация

Обучение

Чипиране

Съвети за отговорни стопани

Като родител на домашен любимец би трябвало да искате да направите всичко възможно за да се грижите възможно най-добре за вашия домашен любимец. Това включва ежедневни дейности за да се гарантира, че те са щастливи и здрави. Практикувайте тези полезни съвети за грижа за домашните любимци за да имате щастливи и здрави кучета.

1. Осигурете защитена и чиста среда на живот за вашето куче.  Предпазването от опасности, както и добрата хигиена са в основната за качествен живот.

2. Подсигурете му постоянен достъп до прясна вода.  Поддържането на оптимална хидратация е важно за здравето и енергията.

3. Подсигурете му качествена храна и предотвратете затлъстяването.  Наднормено тегло може да повлияе неблагоприятно на здравето по много начини. Следвайте хранителните препоръки, които вашият ветеринарен лекар ще направи според хранителните нужди на вашето куче, въз основа на размера, възрастта, нивото на активност и породата. Не забравяйте да предоставите здравословни лакомства, като награди.

4. Редовно преглеждайте вашия любимец при ветеринар. Вашият ветеринарен лекар ще ви предостави информация относно графиците за ваксинация, обезпаразитяването и външния контрол на паразитите. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако смятате, че вашият домашен любимец може да е болен, наранен или ако нещо просто не изглежда както трябва. Вашият ветеринарен лекар е експертът в поддържането на здравето на вашето куче. Работете в екип с него.

5. Осигурете добри възможности за упражнение.  Уверете се, че кучето ви получава редовните упражнения, които са необходими за да може да бъде във форма. Когато е във форма вашето куче ще бъде по-способно да участва в дейностите, които му харесват.

6. Общувайте с вашето куче и развивайте връзката помежду си. Кучетата са социални същества и те трябва да взаимодействат със собственика си. Качественото време, прекарано с него, ще ви помогне да опознаете кучето си и да разберете конкретните му нужди, както и да подобрите способността си да разпознавате ранните признаци на заболяване, което може да се развива. Освен това, времето, прекарано в развитието на вашата връзка с него, ще помогне за предотвратяване на много нежелани поведенчески модели.

7. Обучавайте кучето си да следва простите комади.  Курсовете за обучение на кученца и кучета могат да бъдат много полезни. Колкото по-добре вашето куче изпълнява основните и необходими команди, толкова по-големи са шансовете кучето ви да живее безопасен и дълъг живот.

8. Репродуктивен контрол.  Ако не възнамерявате да създавате кученца, кастрирането е най-добрия вариант.

9. Грижата за зъбите е много важна.  Много породи са предразположени към заболяване на венците, което може да има сериозни последици. Инфекцията в резултат на това състояние води до преждевременна загуба на зъби и често може да причини инфекции в основните органи, включително сърдечните клапи.

10. Не пренебрегвайте вида на козината и ноктите.  Кучетата с дълга козина са склонни да образуват спластяване и ледени топки в козината си. Дългите нокти са често срещани при възрастните кучета и могат да затруднят ходенето им. Освен това такива нокти са много по-податливи на счупване, което може да бъде доста болезнено.

Обучение

Обучението на кучето е наистина важно за неговото поведение, защото помагат да го запазите в безопасност и могат да се наслаждават на упражненията без повод. За да научите кучето си да се връща при вас, ще трябва да сте по-интересни от останалия свят!

Използвайте награди, за да обучите кучето си как да се държи от ранна възраст. Това обучение трябва да включва отговаряне на основни команди, връщане, когато им се обадите и ходене до тоалетната на правилното място.

Доброто обучение прави вашето куче по-лесно за контролиране, както и подобрява качеството му на живот и връзката ви с него. Обучението с награди също може да бъде много забавно за вас и вашето куче!

Не забравяйте: Винаги насърчавайте доброто поведение с награди – никога не крещете и не наказвайте кучето си. По-вероятно е кучетата да се държат лошо, ако са уплашени или страдат. Бъдете последователни в начина, по който вие, вашето семейство и приятели реагирате на вашето куче.

Вашето куче също трябва да може да избягва неща, които го плашат, така че му дайте постоянен достъп до безопасно скривалище, където могат да избягат, когато се страхуват.

Упражнение и игра

Кучетата се нуждаят от редовни упражнения и много възможности за ходене и бягане, така че ги извеждайте поне веднъж на ден, за да ги поддържате здрави, активни и стимулирани (освен ако вашият ветеринарен лекар не препоръча друго).

Кучетата също са игриви, общителни животни и могат да се разстроят или да се отегчат, ако не го правят достатъчно. Дайте им безопасни играчки и редовни възможности да играят с хора или други приятелски настроени кучета.


Сядане


Лягане


На място

Как да обучим куче да седне

Да научиш кучето си да седне е чудесно място да започнеш с обучението му и може да бъде наистина полезна команда за научаване. Например, да научите кучето си да седи на бордюри, може да направи пресичането на пътища по-безопасно, а да помолите кучето си да седне, когато поздравява хората, означава, че е по-малко вероятно да скочат.

Ето как да научите кучето си да седи в шест лесни стъпки:

1. Поставете кучето си в изправено положение, дръжте вкусно лакомство близо до носа му.

2. Дръжте лакомството близо до носа на кучето, преместете ръката си в дъга над главата му. Докато кучето вдига глава, за да следва лакомството, долната му част ще стъпи на пода. В момента, в който седне, похвалете го и му дайте лакомството.

3. Практикувайте това няколко пъти в кратки, но редовни сесии.

4. Тъй като вашето куче винаги получава лакомство като седене, скоро ще откриете, че седи по-дълго. Сега можете да добавите репликата „седнете“, когато той сяда. Внимавайте да не го кажете, преди кучето ви да се премести в позиция или може да го свърже с грешно движение.

5. Практикувайте това няколко пъти в кратки, но редовни сесии.

6. Дайте знак „добре“, за да уведомите кучето си, когато обучението му е приключило.

Как да обучите кучето си да лежи

След като кучето ви овладее „седене“, е време да го научите да ляга. Това е полезно нещо, когато искате то да се настани на пода, било то у дома ви или когато сте навън.

Научете кучето си да лежи в шест лесни стъпки:

1. Когато вашето куче е в седнало положение и лакомство в ръка, преместете ръката си от носа на кучето към гърдите му, след това право надолу към пода.

2. Вашето куче трябва да следва лакомството в легнало положение. Похвалете ги и ги наградете с лакомството незабавно.

3. Практикувайте това няколко пъти в кратки, но редовни сесии.

4. Когато кучето ви лесно следва лакомството в долна позиция, можете да започнете да произнасяте думата „легни“, точно когато кучето ви влиза в долна позиция.

5. Практикувайте това няколко пъти в кратки, но редовни сесии.

6. Докато кучето ви лежи, давайте му лакомства – това ще увеличи времето, което прекарва в легнало положение.

Допълнителен съвет:
Практикувайте често и на различни места. След като кучето ви лежи щастливо по команда в дома ви, започнете да тренирате в по-разсейващи среди, като градината или местния парк.

Как да обучим куче да стои на място

Обучението на кучето ви да „чака“ или „на място“ е лесно и може да бъде наистина полезно за предпазване на кучето ви – например да го помолите да остане в задната част на колата, докато закачате повод за нашийника му . Ще трябва кучето ви да бъде добре тренирано да лежи по команда, преди да преминете към „оставане“.

Ето нашето ръководство от шест стъпки за това как да научим кучето да остане „на място“ с използване на положителни награди.

1. Помолете кучето си да легне.

2. Дайте на кучето си знак с ръка - например знак "стоп", като дланта на ръката ви е обърната към вашето куче.

3. Вместо веднага да дадете лакомството на кучето си, изчакайте няколко секунди. Кажете „останете“ и след това им го дайте. Важно е да наградите кучето си, докато все още лежи, а не ако е станало отново.

4. Практикувайте това много пъти в кратки, но редовни сесии, като постепенно увеличавате продължителността на времето, през което кучето ви остава в долна позиция.

5. След това можете да започнете да увеличавате разстоянието между вас и вашето куче. Започнете, като направите само една крачка назад, преди да им дадете наградата, а след това бавно и постепенно увеличавайте разстоянието.

6. Практикувайте на много различни места - около къщата, в градината, в къщата на приятел и в местния парк.

Допълнителни съвети

Важно е постепенно да удължавате времето, през което искате кучето ви да остане „на място“. Практикувайте редовно и всеки път увеличавайте времето с няколко секунди.

Внимавайте за признаци, че кучето ви ще наруши „престоя“ и го наградете, преди да го направи – настройте го да спечели, а не да се провали.

Можете също така да научите кучето си да стои в "седнала" позиция. Следвайте стъпките по-горе, но започнете, като помолите кучето си да седне.

Чипиране

Чипирането е процедура, която включва имплантиране на микрочип в тялото на животно, за да го маркира за постоянно. Понастоящем това е най-ефективният метод за маркиране на животни, позволяващ точна идентификация. С помощта на комплект за еднократна употреба се имплантира чип. Вътре има спринцовка с игла, съдържаща устройството, което само по себе си е кодирано с уникален 15-цифрен номер. Всеки комплект съдържа стикери с баркод, които могат да ви бъдат полезни при получаване на документи за животни.

Процедурата по чипиране трябва да се извършва от квалифициран ветеринарен лекар. Чип се имплантира от лявата страна на врата на животното или между лопатките – в зависимост от законовите изисквания. Тези две места обикновено се проверяват, когато животното трябва да бъде идентифицирано. Процесът на имплантиране отнема само момент и е подобен на инжекция. Когато се извършва правилно, чипирането е напълно безопасно и безболезнено, което означава, че не е необходима анестезия – дори и за много малки домашни любимци. Веднъж имплантиран, микрочип ще придружава животното през целия му живот. Уредът не губи свойствата си, поради което няма срок на годност и не подлежи на смяна!

В момента на пазара се предлагат няколко варианта на размера на чипове, в зависимост от индивидуалните нужди на различните животински видове. Миниатюризацията на микрочипове води до възможност за чипиране на много различни видове – не само кучета и котки, но вече и риби, порове, мишки и папагали.

Ако цифровият код на чипирано животно не е регистриран в база данни, ще бъде невъзможно да се намери собственикът му. В такива случаи микрочипът е полезен само дотолкова, доколкото за идентифициране на животното чрез сравняване на номера на чипа с баркода, който се доставя с него. За да е ефективно маркирането, е необходимо да регистрирате чипиран домашен любимец в база данни с електронно маркирани животни.