Грешки, които хората допускат, когато носят ново куче у дома

03.05.2022

Осиновяването на ново куче е вълнуващо време за вашето семейство. Това също е вълнуващо време за кучето, но понякога може да бъде непосилно. В крайна сметка това е голяма промяна за всички и може да им отнеме известно време, за да се приспособят към новата си среда. Но има някои неща, които можете да направите, за да улесните прехода. Доброто начало е избягването на тези често срещани грешки, които хората правят, когато носят ново куче у дома:

Грешка 1 - Отлагане на обучението и неопределяне на граници

Вашето куче влиза на ново място. Независимо дали току-що сте купили кученце или сте осиновили от приют, това куче идва при вас с някои опреденели представи за приемливо поведение. Може да се изкушите да оставите кучето си да се разхожда възможно най-свободно и да изследва новия им дом, но трябва да поставите граници и да започнете да тренирате възможно най-скоро.

Твърде много свобода може да окаже негативно влияние и да ги накара да се чудят какво очаквате от тях. Поставянето на граници и започването на обучение ще помогне на вашето куче да научи какво е и какво не е приемливо във вашия дом. Повечето кучета са нетърпеливи да угодят на своите стопани и жадуват за тяхната обич. Последователното награждаване на желаното поведение и игнорирането или пренасочването на нежеланот помага на вашето куче да разбере ролята и „работата“ в семейството по-бързо и по-лесно.

Грешка 2 - Не установяване на рутина

Кучетата трябва да знаят какво да очакват от вас. Част от това се постига с граници и тренировки, другата част е започване и поддържане на ежедневна рутина за упражнения. Вашето куче разчита на вас за храна, любов и излизане навън, което обикновено означава упражнения и ходене до тоалетна за тях. Важно е да прекарвате качествено време с кучето си, те да получават достатъчно упражнения, за да останат щастливи и здрави, и да ги извеждате навън достатъчно често, за да си вършат работата, ако е необходимо.

Никой не иска да чисти кучешките инциденти в къщата и придържането към рутина може да помогне да се избегнат. Освен това гарантирането, че кучето ви получава достатъчно упражнения, често го предпазва от развитие на разрушително поведение. Умореното куче често е щастливо и добре възпитано куче. От друга страна, куче, което не получава достатъчно упражнения или се отегчава, ще намери начин да се забавлява, което често води до нежелано поведение като дъвчене, ровене и други.

Грешка 3 - “Разваляне” на вашето куче

Изкушаващо е да дадете на кучето си каквото иска, когато пожелае, особено ако е осиновено от приют. Това обаче може да доведе до това, че вашето куче развие поведенчески проблеми като тревожност при раздяла, прекомерна инвазия в личното пространство, агресия към другите, просия и др. Може да мислите, че давате на кучето си сигурност и любов, като им позволявате да се привързват към вас, да ви следват навсякъде, без да сте канени, и да им давате каквото искат, но вместо това може да развивате лошо поведение.

Вашето куче трябва да бъде самоуверено, което означава да е наясно с размера си, да е наясно с другите и да е наясно какво поведение се очаква, включително да може да остава само. Ако не искате да прекарвате дните си, препъвайки се в кучето си, където и да отидете, да се справяте с тревожността от раздяла или да карате кучето ви да стане прекалено защитно към вас и да бъде агресивно към другите, то трябва да научат, че е добре да бъдете сами. Това изисква структура и граници. Текущото обучение и социализация могат да помогнат много за това.

Започнете, като създадете място за тях в централно разположена стая. Това може да се направи с помощта на щайга и кучешко легло, блокираща стаята от останалата част от къщата. Покажете на кучето си, че това е тяхното безопасно място. Похвалете ги, че лежат тихо в своето пространство, когато сте в други стаи, и не награждавайте лаенето или хленченето с обич или внимание. Да, искате да прекарате много качествено време с кучето си, но е важно да поддържате личните си граници, така че кучето ви да ги научи. Вашето куче не трябва да скача върху вас или да скача върху мебели неканено. Ако не искате да просят или взимат храна от масата, не трябва да се хранят от масата или от вашата чиния. Ако смятате, че масата може да е твърде изкушаваща за тях, не ги допускайте в кухнята.

Грешка 4 - Не общува достатъчно

Вашето кученце трябва да има много положителни преживявания с много други хора и други кучета, за да израсне в спокойно и приятелски натроено куче. Кучетата, които не са правилно социализирани, често са нервни около други кучета и хора и в нови ситуации, което може да доведе до базирано на страха агресивно поведение. От друга страна, добре социализираното куче често е отворено за нови преживявания, щастливо е и проявява по-приятелско поведение, защото е уверено, вместо да е нервно или страхливо.

Сподели Грешки, които хората допускат, когато носят ново куче у дома

Споделяне

Направи дарение

Дари