Чести причини за агресия при кучета

03.05.2022

Има много породи кучета, които имат лоша репутация. И понякога се приема, че породата е една от причините за агресия при кучета, което не е вярно. Големите, физически внушителни породи, които изглеждат плашещи, често получават лоша репутация като „опасни“ или „агресивни“. Но някои малки породи кучета хапят също толкова често, а понякога и по-често. Освен това те по-рядко се съобщават, докато ухапванията от по-големи породи се съобщават по-често, което само допринася повече за дезинформацията за „опасните породи“.

Но има ли наистина опасни породи кучета?

Не. Има определени черти и характеристики, които могат да се превърнат в агресия, ако кучето е малтретирано, неправилно социализирано, необучено или е обучено да бъде агресивно. Всичко това обаче е свързано с това как се отглежда кучето, а не с тяхната порода. Освен това има други ситуации и фактори, които могат да накарат кучето да ухапе. Разбирането на причините за агресията при кучетата е от важно значение за разбирането на поведението на кучето, да знае какво да търсите като предупредителни знаци и да предотврати ухапвания.

Кои кучета са опасни?

Никоя порода кучета не е по своята същност опасна. Но кучетата често са това, което правите от тях, поради което съществува поговорката, че „няма лоши кучета, само лоши собственици“. Всяко куче може да стане опасно или агресивно, ако не е правилно социализирано или обучено или ако е специално обучено да бъде агресивно.

Освен това някои от начините, по които кучетата общуват, се считат за агресивни. Например ръмжене, лай, щипане, щракане и хапане се считат за агресивно поведение при кучетата. Има няколко ситуации и причини, поради които кучето може да проявява агресивно поведение. Някои от тях е свързана с начина, по който са отгледани, някои неща са част от нормалната комуникация на кучето.

8 чести причини за агресия при кучета

1. Те ??са обучени да реагират агресивно

Като цяло кучетата повтарят поведение, което постоянно се възнаграждава. Вниманието, дори ако се счита за отрицателно от човек, понякога все пак се брои като награда за куче. Едно куче може да реагира агресивно, просто защото е било умишлено или случайно обучено на това.

Умишлено обучен да бъде агресивен.
Собствениците на кучета, които желаят да имат куче пазач, могат активно да обучават кучето си да реагира с агресия към непознати в техния имот. Това е лошо решение и собственик, който прави това, не трябва да притежава куче – точка. Ако сте в опасност, кучето често ще ви защитава естествено, защото вие сте техен човек – не е необходимо да се обучава за това.

Изключение от това са военни и полицейски кучета, които са обучени от професионалисти да бъдат агресивни в конкретни ситуации като част от тяхната работа. Извън тези специфични ситуации и извън работата, тези кучета не са склонни да бъдат агресивни. Освен това те често са агресивни само когато им дадат конкретна команда от техния водач. Този тип обучение не трябва да се прилага за семеен домашен любимец и със сигурност не се опитва от никой, освен от обучен професионалист.

Случайно обучен да бъде агресивен
Кучетата често приемат сигналите за това как да реагират на ситуация от собствениците си. Това е особено вярно, когато кучетата са малки и попадат в нови ситуации и изучават околния свят. Собственик, който реагира страхливо или е подозрителен към непознати или нови ситуации, често „случайно“ обучава кучето си да реагира по същия начин. Или те няма да коригират или претренират агресивното поведение, когато това се случи на първо място. Това често води до лошо обучено и лошо социализирано куче, което подхожда към нови хора, животни и ситуации с подозрение и страх. Тези кучета могат да реагират с агресия, основана на страх в тези ситуации, което може да доведе до ухапвания. Също така е обичайно собствениците случайно да обучават кучетата си на определени поведения като кученца, които са нежелателни, след като вече са напълно пораснали. Тъй като кучетата повтарят възнаградени поведения, важно е да запомните, че това, което може да е сладко като кученце, може да не е сладко като възрастно куче.

2. Кучето не е социализирано правилно

Социализацията е важна за всяка порода кучета и е особено важна в началото на живота на вашето кученце. Правилно социализираното куче подхожда към нови ситуации и хора с увереност и любопитство, а не със страх. Кучетата, които са били добре социализирани, имат по-здравословен психологически растеж, по-добри умения за справяне и са склонни да проявяват по-здравословно поведение като цяло.

3. Те са уплашени или тревожни

Една от честите причини за агресия при кучетата е страхът или тревожността. Обикновено агресията, основана на страх, възниква само когато кучето се чувства в опасност или когато трябва да се защити. Ето защо социализацията и обучението рано и често са важни. Куче, което не е добре социализирано или обучено, често се чувства в опасност от всичко. В тези случаи те могат да реагират с агресия, защото чувстват, че трябва да се защитават, защото гледат на неща, които всъщност не са заплахи, като заплахи. Същото важи и за куче, което е тревожно. В своята тревожност те могат да разглеждат ситуации, хора или неща като заплаха и да реагират агресивно. Те могат също да се нахвърлят чрез ръмжене или хапане, защото са обзети от безпокойството си и не знаят как да реагират.

4. Кучето пази ресурси

Кучетата могат да проявяват агресивно поведение, когато охраняват ресурси. Когато кучетата проявяват поведение за защита на ресурсите, те са агресивно пазят това, което ценят най-много, като храна, лакомство, легло, любима играчка, любим човек и т.н. Те могат да посягат или да изръмжат на всеки човек, друго куче или друго животно, което се доближава до техния ресурс. Ако не бъдат поправени, ситуацията може да ескалира до ухапвания, битки и по-тежки физически атаки.

5. Може да проявяват социална агресия

Социалната агресия се отнася до ръмжене и посягане, което се случва в рамките на установената йерархия в системата на глутница. С множество кучета в семейството, те ще работят за установяване на йерархия на глутницата за това кой получава определено място за сън, играчка и т.н. В някои семейства йерархията на глутницата ще се измести. И когато настъпи изместване или текущата „Алфа“ на кучетата почувства, че един от долните членове се бърка в реда на нещата, те могат да се опитат да ги коригират с посягане или ръмжене. Кучетата майки също ще използват ръмжене, за да научат кученцата си на маниери. По-възрастните кучета често правят същото с по-младите кучета. Кучетата също често показват това поведение, за да установят и отстояват граници с други кучета, други животни и дори техните хора.

6. Кучето може да се чувства твърде некомфортно от каишката си

Агресията с каишка се отнася до агресивно поведение, което кучето проявява, когато е на каишката си, особено когато кучето е добре социализирано, приятелски настроено и достъпно, когато не е на каишката си. Ако кучето ви започне да лае, да посяга или да се хвърли на всичко веднага щом е на каишката, когато обикновено не се държи по този начин, то може да се счита за „агресивно на каишка“.

Обикновено това се дължи на това, че кучето ви се чувства твърде ограничено от каишката си и води до това агресивно поведение да бъде насочено към други кучета, докато те остават на каишка. Ухапване в този случай, поне от вашето куче, е рядко, но може да се случи. Първо, искате да посетите ветеринаря, за да изключите каквато и да е основна медицинска причина и след това искате да привлечете помощта на професионален треньор на кучета, за да коригирате поведението.

7. Те могат да бъдат разочаровани

Когато кучето не е в състояние да стигне до нещо, то може да се разочарова и да прехвърли това разочарование върху някого или нещо друго. Това се нарича пренасочваща агресия и може да бъде резултат от лошо обучение или лошо наложени граници, но това не винаги е така. Друг вид агресия, свързана с разразнението е, когато обикновено добре възпитано куче реагира с ръмжене или ухапване в краен случай или в отговор на някакъв вид дразнене. Това е често срещано в семейства с деца, които не учат децата си как да взаимодействат правилно с кучето си или не налагат граници между децата си и кучето. Деца или възрастни, които бутат кучето ви наоколо, дърпат ушите или опашката му, пъхат пръстите си в устата му, когато се опитват да ядат, пълзят по цялото куче, принуждават кучето ви да взаимодейства с тях въпреки опитите на кучето да се измъкне и т.н. причиняват дистрес и разочарование на вашето куче. Често кучето би ръмжало или излаяло няколко пъти като предупреждение. След това, когато тези предупреждения са игнорирани и поведението продължава, кучето се нахвърля като последна мярка, за да се защити. Разбирането на езика на тялото на кучето, обучението на всички как правилно да взаимодействат с кучето и зачитането на границите на вашето куче може да помогне за предотвратяване на този тип агресия.

8. Кучето може да е болно

Едно куче може да се нахвърли, когато изпитва болка или когато е болно. Избягването на контакт с вас или агресивното поведение понякога е един от признаците, че кучето ви изпитва болка. Ако не се чувстват добре, може да изръмжат или да ви посегне, ако не ги оставите сами. Има и някои сериозни медицински заболявания, като мозъчни тумори, нарушения на щитовидната жлеза, неврологични проблеми и гърчове, които могат да превърнат сладкото, дружелюбно куче в агресивно. Ето защо е важно да посетите ветеринарен лекар, ако вашето обикновено дружелюбно куче внезапно действа агресивно без причина.

Това са някои от най-честите причини за агресия при кучета, които можете да използвате, за да се грижите по-добре за вашето куче и да разберете причините зад тяхното поведение. Разбирането на това, което предизвиква поведението на вашето куче, може да ви помогне да коригирате нещата чрез обучение, да защитите кучето си и да предотвратите ухапвания или битки.

Сподели Чести причини за агресия при кучета

Споделяне

Направи дарение

Дари