Как да обучите кучето си да не скача

03.05.2022

Независимо дали го осъзнавате или не, вие обучавате кучето си всеки ден чрез вашите взаимодействия. Скачането на хора, особено по време на поздрав, е относително нормално кучешко поведение. Но това също е едно от най-честите поведенчески оплаквания от собствениците на кучета. Има няколко стратегии, които можете да опитате да намалите и предотвратите това поведение. Ето как да обучите кучето си да не скача:

1. Игнорирайте кучето си, когато скочи

Когато става въпрос за обучение, вниманието и похвалите трябва да бъдат запазени за поведението, което искате да насърчите, а не за нежелано поведение. Когато и четирите лапи са на пода, дайте им много внимание и похвали. Но когато кучето ви скача, не му обръщайте внимание, не го галите и не го хвалете – игнорирайте го. Можете да ги игнорирате, като обърнете гръб към тях или като замръзнете и кръстосате ръце на гърдите си, докато се успокоят. Важно е всички награди като похвали, погалване, игра, лакомства, внимание и т.н. да бъдат запазени само когато и четирите лапи са на пода и не скачат. Скачането нагоре трябва да доведе до незабавно приключване на всички тези награди. Всички от вашето семейство и гости трябва да се присъединят към тази стратегия, за да гарантират последователност. С течение на времето вашето куче ще научи, че скачането не им дава това, което искат, докато не поставят лапите си на земята.

2. Отложете поздравите, докато не се успокоят

Можете да използвате подобна стратегия, като отложите поздравите си, докато кучето ви се успокои. Това е особено полезно, ако кучето ви е склонно да скочи върху вас или посетителите веднага щом влезете на вратата. С тази техника вие игнорирате кучето си и не го поздравявате, докато не се успокои и не държи четирите си лапи на пода. Това може да включва отдалечаване от тях, влизане отново и повтаряне, докато не престанат и можете да ги поздравите съответно с внимание, похвала и домашни любимци.

3. Дайте им нещо друго за правене

Като цяло е по-лесно да пренасочите поведението на кучето, отколкото да спрете установено нежелано поведение. Имайки това предвид, можете да опитате да обучите кучето си да не скача, като вместо това дадете на кучето си нещо друго.

Обучете ги да отговарят на контракоманда
В зависимост от вашето куче, това може да им дава контра команда, която е несъвместима със скачането. Например, обучението им да седят, преди да им бъде позволено да поздравят или да получат поздрав, може да помогне в борбата със скачането. В крайна сметка кучето не може да скочи и да седне с четирите лапи на пода едновременно. Но е важно да им се даде команда, преди да скочат и да получават внимание, похвала и т.н. само ако останат седнали, докато някой се приближава до тях. Ако се изправи, когато някой се приближи, човекът трябва да се отдалечи и на кучето ви трябва да бъде казано да „седне“ Поздравленията и лакомствата се дават само ако кучето ви остане да седи.

4. Разсейвайте ги с играта "донеси"

Ако кучето ви е склонно да скача на гостите, опитайте да започнете играта "донеси", когато гостите пристигнат. Хвърлете мека играчка или някои свободни лакомства на пода някъде далеч от вратата. Това може да разсее вашето куче, когато влизат гости. Вместо вълнението на гост да ги кара да скачат, те може да се отърсят от него, докато играят.

5. Упражнявайте ги повече

Много кучета не получават упражнението, от което наистина се нуждаят и цялата тази допълнителна енергия трябва да отиде някъде! Понякога липсата на упражнения може да доведе до прекаляване с реакцията на кучето ви към всичко, особено ако е извън обичайната рутина. И понякога това е причината кучетата да скачат. Както се казва, умореното куче е щастливо куче. И умореното куче обикновено е добре възпитано. Всъщност, уверяването, че кучето ви има много упражнения, е един от полезните съвети за обучение на кучета. За някои кучета достатъчното упражнение помага за намаляване на скачането.

Това са само няколко техники как да обучите кучето си да не скача. Искате да сте сигурни, че само желателното поведение се възнаграждава, а нежеланото – не. Обучението на вашето куче изисква усилия и последователност от всички в домакинството, които взаимодействат с него, включително гостите.

Сподели Как да обучите кучето си да не скача

Споделяне

Направи дарение

Дари